BIZNES Gospodarka

Grill na majówkę. Co wrzucić na ruszt?

Data publikacji: 2017-04-27
Oryginalny tytuł wiadomości prasowej: Grill na majówkę. Co wrzucić na ruszt?
Kategoria: BIZNES, Gospodarka

Majówka, czyli… wielkie, tradycyjne grillowanie! W tym roku najlepiej postawić na aromatyczne mięsa, nietypowe szaszłyki i wiosenne sałatki. Oto pomysły Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, na pysznego majówkowego grilla!

Grill na majówkę. Co wrzucić na ruszt? BIZNES, Gospodarka - Majówka, czyli… wielkie, tradycyjne grillowanie! W tym roku najlepiej postawić na aromatyczne mięsa, nietypowe szaszłyki i wiosenne sałatki. Oto pomysły Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, na pysznego majówkowego grilla!

Majówka, czyli… wielkie, tradycyjne grillowanie! W tym roku najlepiej postawić na aromatyczne mięsa, nietypowe szaszłyki i wiosenne sałatki. Oto pomysły Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, na pysznego majówkowego grilla!

Must have, czyli karkówka

Tradycyjnie na grillu najczęściej podaje się oczywiście karkówkę. Mięso kroimy w kostki i marynujemy, wstawiając na kwadrans do lodówki. „Do marynaty możemy dodać łyżkę musztardy, by smak mięsa był jeszcze bogatszy” – poleca szef kuchni Knorr, Piotr Murawski. Dodatkami do mięsa będą czerwona cebula i papryka. Aromatyczny rozmaryn dopełni całości. Goście na grillu będą zachwyceni tak przygotowaną karkówką:

Mega szaszłyk z karkówki z grilla

Składniki:

700 g karkówki
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr 
2 papryki kolorowe
3 cebule czerwone
200 g boczku wędzonego w kawałku
2 gałązki świeżego rozmarynu
5 łyżek oleju rzepakowego

Sposób przygotowania:

Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem, następnie pokrój w dość dużą – 4 cm kostkę. Dla nadania smaku w misce połącz przyprawę Knorr z olejem oraz posiekanym drobno rozmarynem. Dodaj pokrojone mięso i wymieszaj. Miskę zafoliuj szczelnie i wstaw na 15 minut do lodówki.
Warzywa oraz boczek pokrój w jednakowej wielkości kostkę, jak mięso.
Przygotuj długi, metalowy szpikulec, posmaruj go oliwą. Następnie nabijaj na przemian wszystkie składniki – mięso, warzywa oraz boczek
Przygotowany szaszłyk ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż przez ok. 30 minut obracając go co kilka minut. Gotowe mięso ściągaj ze szpikulca na talerze i podawaj z sałatą i pieczonymi ziemniakami.

Będzie szlachetnie, czyli aromatyczne polędwiczki

Polędwiczki, zanim położymy na ruszcie, powinniśmy zamarynować. Nietypowym pomysłem jest marynata z warzyw. Najpierw należy je zapiec w piekarniku – bakłażana, cebulę, czosnek i paprykę. Po wystudzeniu warzywa blendujemy z oliwą i koncentratem. Do gotowego sosu dodajemy kolendrę. Tak przygotowane polędwiczki stworzą na grillu doskonały duet z boczkiem – nabijamy je naprzemiennie na patyki. „Aby drewniane patyki do szaszłyków nie paliły się podczas grillowania, namoczmy je uprzednio w wodzie” – przypomina szef kuchni Knorr.

Grillowane polędwiczki

Składniki:

polędwiczka wieprzowa
Przyprawa do karkówki z grilla Knorr 
150 g boczku wędzonego w kawałku
bakłażan
2 cebule czerwone
czosnek główka
papryka czerwona
łyżka koncentratu pomidorowego
pęczek kolendry
łyżeczka czarnuszki
8 bagietek (kromki)
6 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Bakłażana, cebule, czosnek w całości oraz paprykę ułóż na blasze do pieczenia, przykryj folią aluminiowa i wstaw do nagrzanego do 200° C piekarnika na 25 minut. Po upieczeniu warzywa wystudź.
Warzywa obierz ze skóry, umieść w kielichu blendera i zmiksuj z oliwą (2 łyżki) i koncentratem na gładko. Na koniec dodaj pokrojoną drobno kolendrę i wymieszaj. Dip dopraw do smaku, przełóż do miseczki i posyp czarnuszką.
Polędwiczkę oczyść z błon i pokrój w kostkę 3×3 cm – tak samo pokrój wędzony boczek. W misce dla nadania aromatu połącz pozostałą oliwę oraz przyprawę Knorr i wymieszaj.
Pokrojone mięso oraz boczek wymieszaj z przygotowaną marynatą, a następnie nabijaj na przemian na drewniane patyki.
Przygotowane szaszłyki ułóż na ruszcie rozgrzanego grilla i smaż ok. 10 minut obracając co chwilę. Kromki bagietki zgrilluj, a następnie posmaruj warzywnym dipem. Grillowane polędwiczki podawaj z grzankami.

Kawał … mięsa!

Mięso z grilla to nie tylko kurczak i karkówka, ale także rozbef! Krwiste, czerwone mięso w połączeniu z aromatyczną marynatą będzie pysznym pomysłem na kolację ze znajomymi. Do niego można przyrządzić nietypowe dodatki – takie jak frytki z batatów z syropem klonowym. Smak mięsa podkreśli pikantny dip z papryczki habanero:

Rozbef z grilla z frytkami z batatów i dipem z habanero

Składniki:

2 kg rozbefu w jednym kawałku z tłuszczem na wierzchu
2 opakowania Przyprawy do karkówki z grilla Knorr 
łyżka musztardy Dijon
4 bataty (słodkie ziemniaki)
50 ml syropu klonowego
3 gałązki rozmarynu
3 łyżki pieprzu czarnego całego
2 łyżki majonezu
50 g pestek z dyni
2 papryczki habanero wędzone z puszki
100 g ciecierzycy z puszki
2 ząbki czosnku
pęczek natki kolendry
limonka

Sposób przygotowania:

Rozgrzej grilla. Mięso osusz, oprósz dokładnie przyprawą Knorr dla nadania smaku i natrzyj musztardą. Ułóż bezpośrednio na ruszcie mocno rozgrzanego grilla.
Mięso obsmaż ze wszystkich stron, a następnie ułóż na metalowej tacce z rantem tak aby wszystko, co wytopi się z mięsa, zostało na tacce. Całość ustaw na grillu. Obok umieść pojemnik z namoczonymi wcześniej wiórami drewna. Grilluj pod przykryciem przez około 2 godziny, przekręcając mięso co jakiś czas. Wióry powinny się tlić, delikatnie wędząc mięso. Temperatura mięsa wewnątrz powinna wynosić 60 °C.
W międzyczasie przygotuj frytki z batatów. Pieprz rozkrusz w moździerzu, z grubsza posiekaj rozmaryn i oba składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Dodaj syropu klonowego.
Bataty obierz, pokrój w grube plastry i dodaj do marynaty.
Frytki grilluj razem z mięsem przez około 10-15 minut bezpośrednio na ruszcie, tak aby cukier z syropu skarmelizował się na powierzchni. Bataty po upieczeniu powinny być miękkie.
Przygotuj dip. Pestki dyni upraż na suchej patelni, obierz czosnek, posiekaj kolendrę, wyciśnij sok z limonki i wypłucz pod bieżącą wodą ciecierzycę z puszki.
W kielichu miksera połącz ciecierzycę, czosnek, pestki dyni, majonez i papryczki habanero razem z odrobiną sosu. Wszystko razem dokładnie zmiksuj i dopraw do smaku sokiem z limonki oraz posiekaną kolendrą.

Warzywnie

Początek maja to rozpoczęcie sezonu na szparagi! W wersji grillowanej smakują wyjątkowo! Są też proste w przyrządzeniu. W połączeniu ze świeżym jarmużem, truskawkami i serem halloumi, stworzą wiosenną i lekką sałatkę. „Doskonałym dodatkiem do sałatki będzie świeża kolendra” – poleca szef kuchni Knorr: 

Sałatka z truskawkami i grillowanymi szparagami

Składniki:

80 g świeżego jarmużu
Sos sałatkowy Truskawkowy z chili Knorr 
8 świeżych truskawek
¼ pęczka kopru włoskiego
4 szparagi białe
4 szparagi zielone
50 g sera halloumi
migdały w płatkach do podania
ząbek czosnku
3 łyżki octu balsamicznego
łyżeczka miodu
łyżeczka musztardy
6 łyżek oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Jarmuż oczyść ze zgrubiałych łodyżek, truskawki pokrój na połówki. Koper pokrój w cienkie paski, a migdały upal na suchej rozgrzanej patelni.
Szparagi oczyść i obgotuj. Zamarynuj w oliwie i posiekanym czosnku, następnie zgrilluj. Potem pokrój je na mniejsze kawałki (2-3 centymetrowej długości).
Ser pokrój w plastry grubości 0,5 cm i również zgrilluj, następnie pokrój w nieduże trójkąty.
Przygotuj sos – zawartość opakowania sosu sałatkowego Knorr połącz z octem, musztardą i oliwą. Wymieszaj.
Liście jarmużu wyłóż na półmisek, na wierzchu ułóż kawałki kopru, truskawki, szparagi oraz grillowany ser. Całość polej przygotowanym sosem, posyp migdałami i podawaj.

Grzybowo

Pieczarki przyrządzane na grillu znane są z doskonałego smaku. Mogą też być pysznym składnikiem… sałatki! W połączeniu z brokułami i serem pleśniowym, stworzą wyjątkowe danie. „Zamiast pestek dyni możemy użyć pestek słonecznika lub piniowych orzeszków” – opowiada Piotr Murawski, szef kuchni Knorr.

Sałatka z grillowanymi pieczarkami i brokułami

Składniki:

200 g świeżych pieczarek
Sos sałatkowy Włoski z suszonymi pomidorami Knorr 
pół brokuła
30 g sera pleśniowego typu blue, np. gorgonzola
pęczek szczypioru z dymki
2 łyżki pestek dyni
3 łyżki soku z cytryny
80 ml oleju
ząbek czosnku
3 łyżki octu balsamicznego
sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Brokuły podziel na mniejsze różyczki i sparz krótko we wrzącej, lekko osolonej wodzie. Wystudź. Pieczarki pokrój na połówki, a czosnek – w cienkie płatki.
Na patelni rozgrzej olej i usmaż pieczarki na złoty kolor, pod koniec smażenia dodaj czosnek oraz przyprawy. Wlej ocet i wymieszaj. Pieczarki wystudź.
Przygotuj sos dla smaku – zawartość opakowania Knorr połącz z sokiem z cytryny oraz olejem i wymieszaj. Pestki dyni upraż na suchej rozgrzanej patelni, szczypior pokrój grubo.
Na półmisku rozłóż brokuły i pieczarki, polej przygotowanym sosem. Wierzch posyp pokruszonym serem, uprażonymi pestkami dyni oraz szczypiorem. Sałatkę podawaj z grzankami.

Owocowo

Sposób na owoce z grilla? Położyć na grzankach! Idealne w tym celu będą gruszki – najpierw chwilę marynujemy je w przyprawie, a następnie smażymy na rozgrzanym grillu. Na pokrojoną bagietkę nakładamy porcję rukoli, grillowaną gruszkę i odrobinę pokruszonego sera pleśniowego, a potem całość wrzucamy na grilla:

Grzanki z grillowaną gruszką

Składniki:

łyżeczka Przyprawy pikantnej do grilla Knorr
2 świeże gruszki
bagietka
2 garście rukoli
40 g sera pleśniowego np. Gorgonzola
łyżka pestek słonecznika
6 łyżek oliwy z oliwek
ząbek czosnku
pół pęczka pietruszki
łyżka syropu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i pokrój w ósemki. Oliwę (2 łyżki) wymieszaj z przyprawą do pikantnego grilla dla nadania smaku i wymieszaj – zamarynuj gruszki i odstaw na kilka minut. Pestki słonecznika upraż na suchej rozgrzanej patelni.
Po tym czasie gruszki usmaż na rozgrzanym grillu – ok. 5-8 minut. Bagietkę pokrój na 2 centymetrowej grubości kromki pod skosem. Pozostałą oliwę wymieszaj z posiekanym czosnkiem i natką pietruszki. Ziołową oliwą nasmaruj kromki pieczywa z obu stron.
Na każdą kromkę nałóż porcję rukoli (zwiń ją ścisło w niewielkie gniazdko), grillowaną gruszkę oraz odrobinę pokruszonego sera.
Tak przygotowane grzanki połóż na ruszcie rozgrzanego grilla i opiekaj przez 3-5 minut. Pilnuj grzanek przez cały czas, gdyż łatwo mogą się przypalić. Po opieczeniu grzanki zdejmij z grilla, polej odrobiną balsamicznego syropu i posyp prażonym słonecznikiem.

Kropka nad „i”, czyli dipy

Grill to także niezwykłe w smaku dipy, które świetnie sprawdzą się do szaszłyków, kiełbasy, polędwiczek. Paprykowy stanowi połączenie czerwonej papryki, szalotki i papryczki chili. Aby było jeszcze bardziej „paprykowo”, do dipu można dodać łyżeczkę wędzonej papryki w proszku:

Dip paprykowy

Składniki:

2 czerwone papryki
Sos sałatkowy Paprykowo-ziołowy z białym pieprzem Naturalnie Smaczne Knorr 
szalotka
małe chili (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
cytryna
100 ml oliwy
jajko
świeża kolendra do smaku

Sposób przygotowania:

Paprykę, szalotkę, chili i czosnek zawiń w folię aluminiową i włóż do nagrzanego do 200°C piekarnika na około 20 minut. Po tym czasie warzywa wyjmij i wystudź, obierz ze skóry, z papryki usuń gniazdo nasienne. Przełóż do miksera, wciśnij sok z cytryny i dodaj jajko.
Całość miksuj powoli, dodając oliwę, aż sos zrobi się gęsty.
Powstały sos przełóż do miseczki. Dopraw do smaku sosem sałatkowym Knorr i posiekaną kolendrą. Wymieszaj.

źródło: Biuro Prasowe
Załączniki:
Grill na majówkę. Co wrzucić na ruszt? BIZNES, Gospodarka - Majówka, czyli… wielkie, tradycyjne grillowanie! W tym roku najlepiej postawić na aromatyczne mięsa, nietypowe szaszłyki i wiosenne sałatki. Oto pomysły Piotra Murawskiego, szefa kuchni Knorr, na pysznego majówkowego grilla!
Hashtagi: #BIZNES #Gospodarka

Artykuly o tym samym temacie, podobne tematy


Tagi: #BIZNES   #Transport